top of page
Търсене
  • Снимка на автораLa Bicicletta Trattoria

#amalfilimoncello

Италия идва при теб!... Амалфийско крайбрежие – земята на лимончелото.


Амалфи е кокетно градче, разположено в подножието на Монте Черето (1315 м) – дълбоко дере, заобиколено от скали, в залива на Салерно, регион Кампания, Италия.

В миналото е бил столица на Херцогство Амалфи, важна търговска сила в Средиземноморието между 839-та и 1200-ната година.


През 20-те и 30-те години на миналия век е бил популярна ваканционна дестинация за британската висша класа и аристокрация.


🍋🍋🍋 По крайбрежието на Амалфи, улиците често са изпълнени с наредени бутилки, пълни с ярко-жълта напитка, вече позната в целия свят като лимончело.


🌊⛵ Неслучайно, лимончелото е синоним на крайбрежието на Амалфи. Там размерът и яркият жълт цвят на лимоните са уникални по рода си.

Лимончелото е един вид освежаващ ликьор, аперитив и дижестив, направен от големите лимони, отглеждани в Кампания.


🍹 Има спорове относно произхода на тази популярна напитка, но тя се среща навсякъде по крайбрежието на Амалфи, както и в Неапол и Соренто.


💧🍋 Лимончело се произвежда от лимонова кора, вода, алкохол и захар. Това е напитка, която обикновено се консумира преди или след хранене, но е перфектна и за всеки повод.


🥃 Приготвянето е лесно, но преди консумация е нужно да престои около 3 месеца.

🌳☀️ Разликата между местната продукция на лимончело и заводската, са самите лимони. Традиционната система за отглеждане на лимонови дървета, възприета в региона, заедно с уникалната природа и крайбрежния климат, произвеждат невероятни резултати.


🍽️🧊🍋 Италианците най-често се наслаждават на лимончело, сервирано студено, след вечеря. Държат бутилката във фризера, заедно с няколко замразени малки чашки. Както много италиански семейства имат свои собствени, тествани с годините рецепти за лимончело, така и много от ресторантите предлагат своя версия на „черешката на тортата“.


🇮🇹Лимончелото някога е било регионален специалитет, но вече е популярен в цяла Италия и се доставя до всяка точка на света. Това е разбираемо, при положение, че страната е най-големият производител на лимони в света.


Ние също си имаме наша собствена рецепта за лимончело, а крайният продукт, уверяваме Ви, никак не е по-лош от този в Амалфи. Ако искате да опитате, пишете ни или ни се обадете и с удоволствие ще го споделим с Вас 😊


За поръчки ☎ 0877 69 69 32


66 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

#aperitivo

#peperoncino

#montalcino

bottom of page