top of page
Търсене
  • Снимка на автораLa Bicicletta Trattoria

#peperoncino

Актуализирано: 26.05.2020 г.

Знаете ли, че…? От почти две десетилетия в град Диаманте, Калабрия, Южна Италия се провежда ежегодния фестивал на “Peperoncino”, генеричното наименование на лютата чушка 🥵 Обикновено, това става през първия уикенд на септември и в продължение на четири дни, се радва на десетки хиляди посетители.


🔥 😋 Пеперончините са малки люти чушлета, които имат важна роля в италианската кухня. Обикновено се сушат, след което се натрошават и се използват за добавяне на малко пикантност, но и сладък привкус към различни ястия – от супи до салами.

🌶️ 🌶️ 🌶️ Съществуват десетки разновидности чушки, които са класифицирани като “Peperoncino”. Вероятно, те са донесени в Италия от Централна и Южна Америка около 1492-ра година от италианския изследовател Христофор Колумб, пренасяйки проби от различни култури от новия свят към Европа.

В исторически план, пикантните кухни са се развили в горещите райони по света, тъй като изпотяването, породено от тях, има охлаждащ ефект. Това частично обяснява защо тези ястия са много по-популярни в южната част на Италия, особено Калабрия.

🇮🇹🧑‍🍳 Пеперончини стават известни като “spezia dei poveri” или „подправка на бедните“, тъй като се използват най-вече от селското население в южната част на Италия през 19-ти век и рядко от „висшата класа“.

💓 Малките люти чушлета, освен че спомагат за овкусяването на деликатни ястия, се смята че имат и вазодилататорни свойства.

Ако и Вие искате да се докоснете до 30 000 по скалата на Сковил, може да опитате нашата паста „ПЕНЕ АРАБИАТА“ по автентична рецепта, както и пица „ДИАВОЛА“, изпечена на каменна пещ със 100% италиански, лютив „Саламе Наполи“. Наздраве!

За поръчки ☎ 0877 69 69 32

71 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

#aperitivo

#montalcino

#amalfilimoncello

bottom of page